Een klikgebit (een prothese op implantaten) kan een oplossing zijn als uw kaak zo ver geslonken is dat deze helemaal vlak is en uw kunstgebit moeilijk op zijn plaats blijft zitten. Een klikgebit zit stevig, waardoor eten, lachen en praten veel makkelijker gaat.

Klikgebit

Een klikgebit is een variant op het reguliere kunstgebit, en biedt uitkomst wanneer er te weinig houvast bestaat voor een reguliere prothese op uw kaak. Én het biedt uitkomst bij een loszittend of pijnlijk kunstgebit.

Bij een klikgebit, brengt de implantoloog implantaten (steunpunten / kunstwortels) aan in de kaak waar het gebit op vast klikt. Dit geeft houvast wat een aantal voordelen met zich meebrengt. Bijten met uw voortanden gaat bijvoorbeeld makkelijker dan met een volledig kunstgebit (zonder implantaten), maar ook vrijuit praten en lachen zonder zorgen gaan beter met een klikgebit. Een stevige constructie dus. Een constructie die wat er ook gebeurt vast blijft zitten op uw kaak.

Inloopspreekuur

Laat u dus vooral goed informeren over de mogelijkheden en wat voor u wel of niet geschikt is. We geven hieronder alvast de nodige informatie, maar loop vooral eens binnen tijdens ons inloopspreekuur. U kunt zonder afspraak langs komen voor een vrijblijvend advies gesprek. Op al uw vragen hebben we een antwoord. Beloofd.

De voordelen van een klikgebit

Zoals gezegd zit een klikgebit stevig. Het is het grootste voordeel ten opzichte van een kunstgebit. Doordat eten, praten en lachen zonder zorgen gaat, brengt dit een flinke dosis zelfvertrouwen met zich mee.

Ook technisch en medisch gezien zijn er een aantal voordelen te noemen :

 • Voor een klikgebit in de bovenkaak is geen hele plaat nodig. Het is dus mogelijk om het verhemelte vrij te houden. Het grootste voordeel hiervan is dat u meer smaakt, proeft, en warmte en kou voelt en dus opmerkt.
 • Doordat een klikgebit vast zit, wiebelt het niet constant tegen uw tandvlees. Met een klikgebit heeft u daarom minder last van drukplekjes.

De nadelen van een klikgebit

Een klikgebit heeft helaas ook nadelen te beginnen met het feit dat de implantaten geplaatst moeten worden. De implantaten worden geplaatst in de kaak, onder plaatselijke verdoving. Ze zijn gevoelig voor ontstekingen. Heel precies poetsen en eens per jaar naar controle bij de implanDe voorwaarden van een klikgebit

Of u in aanmerking komt voor vergoeding door de zorgverzekeraar hangt van een aantal voorwaarden af. De drie belangrijkste op een rij:

 • U heeft geen eigen tanden meer.
 • Uw kaak is ernstig geslonken.
 • Een optimaal vervaardigd regulier kunstgebit biedt geen uitkomst.

Voldoet u aan deze drie voorwaarden? Dan kunt u rekenen op een vergoeding van uw zorgverzekeraar, vanuit de basis zorgverzekering. Maar zoek dit vooraf goed uit. Maak gebruik van ons eerste gratis consult in onze praktijk, dan lopen we samen alles door en kijken we of u in aanmerking komt. Voorkom verrassingen achteraf.

[collapse]

Stap voor stap

Voordat wij een klikgebit kunnen aanmeten, is de eerste stap in het behandelproces naar een klikgebit vier afspraken bij een implantoloog:

 1. De implantoloog neemt röntgenfoto’s van uw mondsituatie en bespreekt met u een behandelplan, waarna een aanvraag wordt gedaan bij de verzekering.
 2. De implantaten worden onder plaatselijke verdoving geplaatst. De prothese kan tijdens het vastgroeien van de implantaten gewoon worden gedragen.
 3. Na één à twee weken controleert de implantoloog of de implantaten naar behoren vastgroeien.
 4. Zes tot acht weken na het plaatsen van de implantaten is de eindcontrole bij de implantoloog.

Wanneer de implantaten zijn vastgegroeid in uw kaakbot, maken wij met u een aantal afspraken bij ons op het laboratorium voor het aanmeten van uw klikgebit :

 1. een afspraak om de eerste afdrukken te maken
 2. een afspraak voor het maken van de definitieve afdrukken
 3. een afspraak voor het ‘beet bepalen’ (hoe staat de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak)
 4. een afspraak voor het passen in was.
 5. een afspraak voor het plaatsen van de definitieve prothese

Over het algemeen duurt het gehele traject, van implantatie tot plaatsing van het klikgebit, vier tot vijf maanden.

Na het plaatsen van de definitieve prothese maken we uiteraard nog een controle afspraak.

Daarnaast bieden we u jaarlijks een gebitscontrole aan. Gratis. Het is onze service voor u. Tussendoor bent u altijd van harte welkom op ons inloopspreekuur, of kunt u uiteraard een afspraak maken.