Een frameprothese wordt gebruikt om één of meer tanden of kiezen te vervangen. Het is een uitneembare oplossing en bestaat uit een metalen frame met daarop roze (tandvlees) kleurige kunsthars. In de kunsthars worden de te vervangen tand(en) vervolgens gemaakt. Het is een goede oplossing wanneer verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat kan worden vervangen. Waarbij het verschil is dat een frameprothese eenvoudig uit de mond kan om bijvoorbeeld te reinigen en bruggen, kronen en implantaten niet.

De verschillen tussen een frameprothese en een partiële (plaat) prothese

Een frameprothese is niet de enige optie bij het vervangen van één of meerdere tanden. U kunt ook kiezen voor een partiële (plaat) prothese. Er zijn een aantal verschillen, waarbij het grootste verschil ligt in het feit dat een partiële (plaat) prothese een meer voordelige optie is. Deze kan echter vanwege de druk op het tandvlees eerder tandvleesproblemen met zich mee kan brengen. Maar er is meer.

Een frameprothese:

  • Is een metalen frame, bedekt met kunsthars.
  • Rust op de overgebleven tanden en/of kiezen, wat minder druk geeft op het slijmvlies
  • Wordt door middel van slotjes of ankertjes vast gemaakt aan de overgebleven tanden en/of kiezen. De slotjes zijn van buitenaf niet zichtbaar, de ankertjes wel.

Een partiële (plaat) prothese

  • Wordt gemaakt van kunsthars
  • Rust op het slijmvlies van de mond
  • Wordt door middel van ankertjes vast gemaakt aan de overgebleven tanden en/of kiezen slijmvlies. Deze zijn zichtbaar van buitenaf.

Inloopspreekuur

Een weloverwogen keuze maken is belangrijk, en daar helpen wij u graag bij. U kunt binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur, of een gratis en vrijblijvende afspraak maken. We zetten dan samen alle voor- en nadelen van een frameprothese op een rij voor u. Want ook hiervoor geldt, een frameprothese is maatwerk. Altijd.