Het is geen eenvoudig besluit, kiezen voor een gebitsprothese. Het is namelijk een beslissing die heel wat voeten in aarde heeft. Maar ook eentje die vele voordelen kent. Daar zijn wij van overtuigd. We spreken immers uit ervaring. Wat de reden ook is: het is best een overgang om van uw eigen tanden naar een volledig kunstgebit te gaan. Wij zijn er om u hierbij te helpen. Stap voor stap.

Een immediaatprothese

Een immediaatprothese wordt ook wel een noodprothese genoemd. Het is een kunstgebit dat direct geplaatst wordt na het trekken van de laatste tanden en kiezen. Waar men vroeger drie maanden zonder tanden moest rondlopen, hoeft dat gelukkig nu niet meer. De immediaatprothese werkt als een soort pleister en helpt de wonden sneller te genezen.

Het is overigens niet zonder reden dat er voor drie maanden een tussenoplossing gezocht moet worden. Na het trekken van de laatste tanden heeft het kaakbot namelijk drie maanden de tijd nodig om te herstellen. Het kaakbot zal in die tijd slinken en de ruimtes die zijn ontstaan door het verwijderen van de wortels zullen dichtgroeien. Na deze 3 maanden gaat het slinken wel door maar een stuk minder snel dan de eerste 3 maanden.

Een eerste kunstgebit (immediaatprothese)

Een volledige prothese, kunstgebit genaamd, vervangt alle tanden en kiezen wanneer deze niet meer aanwezig en/of getrokken zijn. Er zijn verschillende redenen waarom uw tandarts u kan aanraden om een kunstgebit te nemen. Bijvoorbeeld wanneer uw eigen tanden moeilijk te repareren zijn of wanneer u last heeft van kaakontstekingen.

Wat de reden ook is: het is best een overgang om van uw eigen tanden naar uw eerste volledig kunstgebit (immediaatprothese) te gaan. Wij zijn er om u hierbij te helpen. Stap voor stap.

Stap 1
Om een kunstgebit (immediaatprothese) te maken, wordt er eerst een afdruk van uw mond gemaakt. Ook wordt er gekeken naar hoe de kaken op elkaar dichtbijten en naar de kleur van u tanden en kiezen.

Stap 2
Is de beetregistratie goed bepaald? Passen de uitgezochte tanden bij uw gezicht? Dat zijn de vragen die beantwoord worden tijden het passen. Als iedereen tevreden is over het resultaat dan gaat de pasprothese weer terug naar de tandtechnicus die de prothese omzet naar kunststof en glad afwerkt tot de uiteindelijke noodprothese. Overigens kan het voorkomen dat er meerdere passessies zijn, we gaan door totdat iedereen helemaal tevreden is.

Stap 3
Uw tanden en kiezen worden getrokken door uw eigen tandarts. Als u geen eigen tandarts heeft kunnen wij u doorverwijzen naar een tandartspraktijk waar wij mee samenwerken.

Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Wanneer uw tanden en kiezen getrokken zijn, wordt de noodprothese in de mond geplaatst. Dat klinkt welllicht gek, aangezien er na het trekken van kiezen en tanden wonden in de mond ontstaan, echter het kunstgebit kan gezien worden als een soort verband.

Stap 4
Na 24 uur komt u bij ons op de praktijk langs en halen we het noodgebit voor het eerst uit uw mond. Als het kunstgebit ergens pijn doet passen het direct voor u aan.

Stap 5
Wanneer de wonden zijn genezen zal er ruimte ontstaan tussen het tandvlees en het kunstgebit. Daarom leggen we na ongeveer acht weken een zachte tijdelijk laag in het kunstgebit waardoor het kunstgebit beter past op en goed aansluit tegen de kaak.

Stap 6
Weer acht weken later, wordt deze zachte laag vernieuwd voor een harde laag. Een rebasing genoemd.

Stap 7
De rebasing voeren we na 8 weken nogmaals uit.

Stap 8
Jaarlijks bieden wij u een gebitscontrole aan. Gratis. Het is onze service voor u. Tussendoor bent u altijd van harte welkom op ons inloopspreekuur, of kunt u uiteraard een afspraak maken.

NB. Het eerste jaar nadat uw tanden en kiezen zijn getrokken heeft u dus een behoorlijk aantal afspraken bij ons. Van de verzekering mag u na ongeveer een jaar een nieuw kunstgebit aan laten meten.

Wat wel en niet te doen met een nieuwe prothese / immediaatprothese:

Pas na 24 uur mag het kunstgebit of immediaatprothese voor het eerst uit uw mond. Dit doen we samen, op afspraak bij ons in de praktijk. We spoelen het kunstgebit af, borstelen het schoon en reinigen uw mond door te spoelen met lauw water.

Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw kunstgebit. Dat vraagt tijd. Het gaat bij de één sneller dan bij de ander.

Eten

De eerste tijd zult u bij het eten misschien pijn hebben. Daar kunt u iets aan doen door alleen zacht en makkelijk voedsel te eten. Later kunt u langzaam harder voedsel proberen. Uiteindelijk kunt u uiteraard alles weer gewoon eten.

Praten

Het kan zijn dat praten in het begin wat onwennig is. Wellicht slist u, of klinken bepaalde klanken anders. Dat is niet gek, uw mond moet tenslotte wennen aan het kunstgebit. Zorg dat u veel blijft praten, lees bijvoorbeeld de krant hardop. Oefening baart immers kunst.

Slapen

De eerste nacht moet u het gebit inhouden. Daarna is het voor de wondgenezing beter om het ’s nachts niet te dragen. Uw kaken hebben namelijk de tijd nodig om te wennen aan het kunstgebit. Daarna is het juist beter om het voor het slapen wel uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust.

Reiniging

Het reinigen van een kunstgebit is, net als eigen tanden en kiezen, een dagelijks terugkerende bezigheid. Het werkt alleen wel iets anders. U gebruikt bijvoorbeeld geen tandpasta, maar een speciaal reinigingsmiddel. Houd, naast het gebit, ook het tandvlees schoon. We geven u er graag advies over.

Gratis inloopspreekuur

Wilt u meer weten en heeft u vragen? U bent van harte welkom op ons inloopspreekuur waar u zonder afspraak langs kunt komen voor een vrijblijvend adviesgesprek. Op al uw vragen hebben we een antwoord. Beloofd. Daar zijn we immers voor.