Als er geen tanden meer in de mond aanwezig zijn kan een volledig kunstgebit geplaatst worden. Een kunstgebit vervangt de eigen tanden en kiezen en kan tegenwoordig zo mooi worden gemaakt, dat het niet van echt te onderscheiden is. Wanneer u tanden en/of kiezen mist, helpt een (gedeeltelijk) kunstgebit u om weer goed te kunnen kauwen, makkelijker te praten en er verzorgd uit te zien.
Als tandprotheticus zijn we gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van alle prothetische voorzieningen die uit de mond zijn te nemen. Een kunstgebit bijvoorbeeld. Kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur en laat u informeren naar de mogelijkheden.
Een volledig kunstgebit
Een volledig kunstgebit, u bent niet de enige. In Nederland zijn er bijna drie miljoen volledige prothese dragers. Waar we vroeger direct zagen wanneer iemand een kunstgebit drager was, zijn de protheses van nu niet van echte tanden te onderscheiden.
Kijkt u eens om u heen, één op de zes mensen draagt een kunstgebit. Ziet u wie?
Het maken van een kunstgebit anno nu is dan ook maatwerk uitgevoerd door een tandprotheticus. Elke mond en kaak is immers anders. Soms zijn de tanden licht van kleur, soms donker. Soms staan ze netjes op een rij, soms iets schever. Wij zijn gespecialiseerd in het aanmeten en maken van gebitsprothesen. Het is een vak apart waarbij we met veel factoren rekening moeten houden.
Wij adviseren u graag om uw prothese een natuurlijk aanzicht te geven. Een kunstgebit moet in harmonie zijn met uw gezicht. Naast dat het er mooi uit moet zien, is de functionaliteit uiteraard belangrijk en luistert heel nauw. De stand en de vorm van uw tanden bepalen bijvoorbeeld of u goed kunt kauwen en of u gemakkelijk uit uw woorden komt.
Inloopspreekuur
De te nemen stappen bij het maken van een volledig kunstgebit staan hieronder beschreven. We hebben echter ook een inloopspreekuur waar u zonder afspraak langs kunt komen voor een vrijblijvend adviesgesprek. Op al uw vragen hebben we een antwoord. Beloofd. Daar zijn we immers voor.
Een eerste volledig kunstgebit
Een volledig kunstgebit of prothese, vervangt alle tanden en kiezen wanneer deze niet meer aanwezig en/of getrokken zijn. Er zijn verschillende redenen waarom uw tandarts u kan aanraden om een kunstgebit te nemen. Bijvoorbeeld wanneer uw eigen tanden moeilijk te repareren zijn of wanneer u last heeft van kaakontstekingen.
Er zijn 5 afspraken nodig voor het maken van een kunstgebit
Stap 1 is het intake gesprek. We vertellen u alles over de behandelingen die komen gaan en het proces van het vervaardigen van een op maat gemaakt kunstgebit. Ook maken we de eerste afdrukken met een standaard afdruk lepel.
De tweede afspraak.
Met de afdrukken van de eerst afspraak, hebben we afdruklepels op maat gemaakt voor u. Hiermee maken we opnieuw individuele afdrukken van uw mond.
De derde afspraak.
We gaan beetbepalen. Dat wil zeggen dat we kijken hoe de kaken dichtbijten en welke ruimte er tussen de boven- en onderkaak zit. In overleg met u kijken we vervolgens naar de kleur en de vorm van de nieuwe tanden. Het uiteindelijke resultaat van alle verzamelde informatie is een pasprothese die onze tandtechnicus voor u maakt.
De vierde afspraak.
Zodra de pasprothese gereed is, gaan we passen. Bij deze stap bepalen we of er nog iets gewijzigd moet worden. Zijn er wijzigingen nodigen, dan herhalen we stap 4 en maken we nog een extra pasafspraak.
De vijfde afspraak.
Tijdens de laatste afspraak wordt het kunstgebit geplaatst. U krijgt tijdens deze afspraak een onderhoudspakket mee tbv het schoonmaken van de prothese. Als u na deze afspraak last krijgt van drukplekken door het nieuwe kunstgebit kunt u telefonisch een afspraak maken en kunt u altijd dezelfde dag nog bij ons terecht.
Wat wel en niet te doen met een nieuwe prothese / volledig kunstgebit :
Net als bij natuurlijke tanden en kiezen, is het belangrijk om uw kunstgebit goed schoon te houden. Ook op een kunstgebit blijven voedselresten en bacteriën plakken. En ook een kunstgebit kan verkleuren door nicotine, thee, wijn, enzovoort.
Maak goed schoon
Het kunstgebit kan worden schoon gemaakt met een protheseborstel en zeep, of met een speciaal prothesereinigingsmiddel. Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen, zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.
Masseer de kaken
Om uw kaken in betere conditie te houden adviseren wij om, na het schoonmaken van uw kunstgebit, het tandvlees van uw boven- en onderkaak ook te reinigen. Dit kunt u het beste doen met een zachte tandenborstel. Zo masseert u ook uw kaken, wat de doorbloeding bevordert.
Doe ’s nachts het kunstgebit uit
Doe uw kunstgebit (en dan in ieder geval het ondergebit) gedurende de nacht uit. Het inhouden van het kunstgebit kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor slinkt het bot van de onderkaak sneller. Het gevolg is dat uw kunstgebit niet goed meer past en gaat irriteren.
Laat het gebit jaarlijks controleren
Het is belangrijk om uw kunstgebit en mond jaarlijks te laten controleren. In de mond kunnen veranderingen optreden waardoor een kunstgebit losser kan gaan zitten. Door het jaarlijks laten controleren van uw kunstgebit kunnen we op tijd eventueel benodigde aanpassingen gedaan worden zodat het kunstgebit beter blijft passen en langer mee kan.